Nyheter från Institutionen för farmaci
De får Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska priser
2021-06-29
– Att få studenternas pris efter detta tuffa år värmer extra mycket, säger universitetsadjunkt Christina Wedén som, tillsammans med Ulrika Rosenström och Viktor Rognås, erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska utmärkelser 2021.

I mars 2020 övergick Uppsala universitet till distansundervisning. BMC:s seminariesalar ekar sedan dess tomma, men med nya rutiner och kreativa lösningar fortsätter den pedagogiska utvecklingen och 25 maj 2021 delade Farmacevtiska Studentkåren traditionsenligt ut årets utmärkelser till framstående lärare vid Farmaceutiska fakulteten.
– Pandemin fråntar våra studenter deras normala, dynamiska studiesociala miljö, och jag känner stor beundran över hur de i nästan tre hela, tuffa terminer tagit ansvar och förmår fortsätta och fullfölja sina studier. Vi lärare försöker med enkla medel göra en skillnad, och det värmer extra mycket att få just studenternas uppmuntran, vilket jag ser som en bekräftelse på att vi lyckas, säger universitetsadjunkt Christina Wedén som erhåller Studierådets pris för studentinflytande.
Studierådet framhåller i sin motivering att Christina Wedéns engagemang för studenter och deras åsikter sticker ur mängden, något som speglas i studenternas kursutvärderingsrapport. Här konstateras även hur Christina, i egenskap av kursansvarig, mött COVID-19 med ständig och beundransvärd kontakt med oroliga studenter.
– Jag är glad och rörd över priset, men vill också passa på att rikta ett varmt tack till alla lärare, forskare och administratörer som hjälpts åt att få en fungerande undervisning och labbverksamhet. Det har krävt mycket av oss alla, men tack vare samarbete på både ämnes-, institutions- och fakultetsnivå, och inte minst från studenterna, så har vi tagit oss så här långt.
Studierådets pedagogiska pris tilldelas universitetsadjunkt Ulrika Rosenström, vars studenter i allmän organisk kemi framhåller Ulrikas stora engagemang och förmågor att lära ut och se till varje student.

– Jag strävar alltid efter att jobba med och för studenterna i undervisningen, så att få farmaceutiska studentkårens pedagogiska pris med just denna motivering värmer extra mycket. Jag vill samtidigt rikta ett stort tack till alla engagerade studenter och även alla kollegor för ett ständigt pågående erfarenhetsutbyte i pedagogiska frågor, säger Ulrika Rosenström.
Ulrika beskriver hur hon och många lärarkollegor under pandemin saknat den kontakt med studenterna som uppstår vid undervisning i sal. Skärmen utgör i synnerhet en barriär vid interaktiva moment i större grupp, men likväl uppfattar hon att både studenter och lärare anpassat sig till den digitala undervisningen på ett fantastiskt sätt.
– Jag hoppas vi snart kan återgå till mer undervisning i sal, men det senaste årets ofrivilliga distansundervisning har lärt oss mycket. Till exempel är det inspirerande att konstatera att vissa saker fungerar minst lika bra digitalt.
Studierådets pris för studentbemötande tilldelas doktorand Viktor Rognås, som då COVID-19 började spridas i Sverige lyssnade till och agerade utifrån sina studenters upplevelse att flera kurser var svåra att genomföra på distans. Viktor förmedlade bland annat åsikter till kursansvarig och stannade kvar efter seminarier för att hjälpa de studenterna som behövde extra hjälp med individuella projekt.

– Jag minns mycket väl hur det är att vara student, och bara vetskapen om att någon känner sig hjälpt och uppmärksammad är pris nog, men självklart värmer det otroligt att få ta emot studenternas tacksamhet. Samtidigt har studenterna och det engagemang de visar stor betydelse för att det gått så bra. De hjälper både sin egen och varandras inlärning och gör det ännu roligare att vara lärare, säger Viktor Rognås.
Viktor delar Ulrika Rosenströms uppfattning att de utmaningar distansundervisningen medfört främst rör gruppdynamiken och att aktivera studenterna på andra sidan skärmarna.
– Distansundervisning ställer högre krav på bemötande och kommunikation. Å andra sidan tillför det även mervärden, jag upplever till exempel att det är enklare att samtala med enskilda studenter och mindre grupper under pågående undervisning.
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Viktor Rognås, Ulrika Rosenström och Christina Wedén till mycket välförtjänta utmärkelser!
Fler nyheter
-
Quality Abstract Award till Anders Thorsted
2021-11-29
Vid ACoP tidigare denna månad tilldelades Anders Thorsted Trainee Qualty Abstract Award!
-
1:a pris i Young Investigator Session på ISAP tilldelades Vincent Aranzana-Climent
2021-11-29
Under Young Investigator Session på International Society of Anti-infective Pharmacology, Vincent Aranzana-Climent tilldelades 1:a priset för sitt arbete.
-
Två kollegor i farmakometri har blivit utsedda till årets ISoP fellows
2021-11-16
Det är med stor glädje och stolthet som vi kan annonsera att Prof. Lena Friberg och Dr. Siv Jönsson har båda blivit utsedda till årets ISoP Fellows
-
Seminarium av Cecilia Stålsby Lundborg
2021-09-08
"Without effective antibiotics, health care as we know it will not exist anymore!"
Missa inte denna unika möjlighet att interagera med en världsledande forskare inom global hälsa:: Cecilia Stålsby Lundborg, Professor vid Karolinska Institutet.
-
De får Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska priser
2021-06-29
– Att få studenternas pris efter detta tuffa år värmer extra mycket, säger universitetsadjunkt Christina Wedén som, tillsammans med Ulrika Rosenström och Viktor Rognås, erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska utmärkelser 2021.
-
Sökes: Doktorand inom projekt för antibiotikaformulering
2021-04-27
Forskningsgruppen för molekulär farmaci söker nu en doktorand att ingå i ett projekt för utveckling av en generisk nanoteknologiplattform för möjliggörande av optimal absorption av antibiotika med få biverkningar i magtarm-kanalen.
-
Sökes: Forskare inom molekylär farmaci
2021-04-07
Vi rekryterar just nu en forskare inom molekylär farmaci för projektet Strukturell karakterisering av formulerade makromolekylära läkemedel med lipider som svar på utspädning, smältning och genomträngning. Skicka in din ansökan senast den 16 april 2021.
-
Sökes: Post-doc för projekt om lipida nanopartiklar för oral läkemedelstillförsel
2021-04-07
Bli en del av vårt multidisciplinära team som en post-doc med fokus på lipida nanopartiklar för oral läkemedelstillförsel. Se annonsen nedan för mer information. Ansök senast 30:e april 2021.
-
Artikel från Läkemedelsformuleringsgruppen belyst i J Pharm Sci:s "Most Original and Most Significant Scientific Findings"
2021-03-29
Tidskriften Journal of Pharmaceutical Sciences har belyst forskningsartikeln med titeln "Proteomics-Informed Identification of Luminal Targets For In Situ Diagnosis of Inflammatory Bowel Disease" i sin senaste kvartalsvisa sammanfattning av de mest nytänkande och signifikanta vetenskapliga publikationerna.
Artikeln är författad av Shno Asad, Christine Wegler, David Ahl, Christel A.S. Bergström, Mia Phillipson, Per Artursson och Alexandra Teleki.
-
Sammanfattning av "Intestinanos"-projektet publicerad på CORDIS (ERC)
2021-03-11
"Förståelse för vad som händer i tarmen är avgörande för framgångsrika orala läkemedel"
Läs mer om det ERC-finansierade (avslutade) "Intestinanos"-projektet här: https://cordis.europa.eu/article/id/429242-building-virtual-intestine-to-fine-tune-the-formulations-of-new-drugs
-
Besök IFF:s virtuella utställning i årets digitala SciFest-mässa
2021-02-26
SciFest 2021 vid Uppsala Universitet blir digitalt! Besök mässan från 4-10 mars via fb.me/e/FeVTSzpY & scifest.se!
Lär dig mer om forskningen vi gör och om oral läkemedelsadministrering! Spana in vårt virtuelle labb, farmaciquiz och aktiviteter med nanopartiklar i samarbete med Georgios A. Sotiriou's labb vid Karolinska Institutet.
Se trailern för vårt Virtuella Labb: https://lnkd.in/dE-mjGw.
-
"11th Symposium on Pharmaceutical Profiling in Drug Discovery and Development" uppskjutet till januari 2022
2021-01-21
Det kommande "11th Symposium on Pharmaceutical Profiling in Drug Discovery and Development" vid Uppsala Universitet är uppskjutet till januari 2022 till följd av den rådande pandemisituationen.
-
Är du intresserad av att forska i sommar?
2021-01-11
Är du intresserade av att ingå i vårt team och genomföra ett forskningsprojekt över sommaren? Apotekarsocieteten har stipendier för att understödja 5-7 veckors forskningsstudier. Kontakta oss för att diskutera intressanta projektidéer! Deadline för stipendieansökan är 31:a januari.
-
Alexandra Teleki tilldelad Europeiska forskningsrådets (ERC) konsolidatoranslag
2020-12-10
Alexandra Teleki har blivit tilldelad Europeiska forskningsrådets (ERC) konsolidatoranslag (eng. "Consolidator Grant") för sitt projekt "MAGNETO". Hon och hennes team kommer att använda funktionaliserade nanopartiklar för att behandla inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) i barn.
-
16.68 miljoner till forskning vid farmaceutiska fakulteten
2020-11-16
Per Artursson, Olof Eriksson, Hans Lennernäs och Ola Spjuth beviljas 16,68 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för forskning inom medicin och hälsa. Anslaget kommer att betalas ut under perioden 2020 och fyra år framåt.
-
Professor Per Artursson: Giant of Pharmaceutical Sciences
2020-11-11
Professor Per Artursson utnämnd till Giant of Pharmaceutical Sciences av Journal of Pharmaceutical Sciences som är världens äldsta farmaceutiska tidskrift.
-
Doktorandtjänst inom läkemedelsexponering i kolon
2020-11-11
Sökande till doktorandtjänst inom COLOTAN-nätverket efterlyses. Projektets fokus kommer att vara på läkemedelsdistributionen i kolon och hur den påverkar läkemedels koncentrationer lokalt och systemiskt. Läs mer i platsannonsen här: https://mp.uu.se/sv/web/info/vart-uu/lediga-jobb/-/jobb/358445
-
Doktorandtjänst inom projekt om diffusion, upplösning och frisättningsmekanismers påverkan på läkemedelsabsorption från tjocktarm
2020-11-02
Sökande till doktorandtjänst inom COLOTAN-nätverket efterlyses. Projektets fokus kommer att ligga på upplösning, diffusion och frisläppning av läkemedel i colon. Läs mer i platsannonsen här: https://mp.uu.se/sv/web/info/vart-uu/lediga-jobb/-/jobb/358581.
-
Maria Karlgren tilldelas IQ-konsortiets och AAALAC:s internationella 3R-utmärkelse för år 2020
2020-10-30
Maria Karlgren har tilldelats år 2020:s internationella globala 3R-utmärkelse från IQ-konsortiet och AAALAC för den vetenskapliga artikeln “A CRISPR-Cas9 Generated MDCK Cell Line Expressing Human MDR1 Without Endogenous Canine MDR1 (cABCB1): An Improved Tool for Drug Efflux Studies.”
-
Ny modell ger säkrare prediktioner vid läkemedelsbehandling
2020-10-28
Med en ny och säkrare prediktionsmodell för hur läkemedlet rosuvastatin (Crestor®) transporteras och tas upp i levern möjliggör forskare vid Uppsala universitet effektivare läkemedelsutveckling och framtida behandlingsmetoder.
-
Ny metod möjliggör tidigare svar i läkemedelsutveckling
2020-10-14
Med den nobelprisbelönade tekniken CRISPR-Cas9 skapar forskare vid Uppsala universitet nya byggstenar för en effektivare läkemedelsutveckling med färre djurförsök.
-
Fortsatt stöd för projektet “Individualiserade läkemedel för optimerad behandling av svårt sjuka barn"
2020-10-13
Familjen Erling-Perssons Stiftelse kommer att fortsätta stödja projektet för “Individualiserade läkemedel för optimerad behandling av svårt sjuka barn". Detta är ett fantastiskt samarbetsprojekt mellan vår grupp, professor Maria Strømmes grupp vid Ångströmlaboratoriet och Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.
-
Projektmedel för utveckling av pedagogik vid inlärning online tilldelat Per Larsson
2020-10-07
Bitr. universitetslektor Per Larsson har tilldelats projektmedel för utveckling av pedagogik vid onlineundervisning.
-
Artursson and Bergströms grupper donerar skyddsmateriel till Akademiska Sjukhuset
2020-04-09
Arturssons och Bergströms forskargrupper har tillsammans donerat skyddsmateriel så som skyddsglasögon, munskydd och 12 500 handskar för att hjälpa personalen på Akademiska sjukhuset i Uppsala under pandemin av Covid-19.
-
Arturssons forskargrupp donerar celler till forskning om Covid-19
2020-04-03
Arturssons forskargrupp stöder kampen mot coronaviruset genom att donera celler från sitt cellodlingslaboratorium till andra forskargrupper som arbetar med projekt om Covid-19.
-
ERC "Proof of Concept Grant" tilldelat till Christel Bergström
2020-01-10
I tredje rundan 2019 för det europeiska vetenskapsrådets (ERC) "’Proof of Concept Grant" har Christel Bergström tilldelats medel för att vidare utveckla lipolys- och absorptionsplattformen ENA för att möta industriella behov.
-
Shno Asad prisad för bästa poster på ICONAN 2019
2019-10-23
Shno Asad, doktorand på institutionen för farmaci, tilldelades priset för bästa poster på ICONAN 2019 (International Conference on Nanomedicine and Nanobiotechnology). Konferensen hölls mellan 16-18 oktober i München.
-
Hans Lennernäs tilldelas kgl. vetenskapsakademins Thuréuspris
2019-09-04
Professor Hans Lennernäs, institutionen för farmaci, Uppsalauniversitet, tilldelas kungliga. vetenskapsakademins Thuréuspris för hans framgångsrika forskning inom läkemedelsutveckling och om relationen mellan läkemedels egenskaper och deras förmåga att tas upp i mag-/tarmkanalen.
-
Christel Bergström i SVT Rapport samt SR om 3D-printing för pediatrisk vård
2019-08-16
Docent Christel Bergström medverkade under torsdagen i både SVT:s Rapport samt Sveriges Radio. Hon berättade där om möjligheterna med 3D-printing för att skapa bättre möjligheter för pediatrisk vård. Se nedan för länkar.
-
Victor Agmo Hernandez har tilldelats Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska pris
2019-05-13
Dr Victor Agmo Hernandez, Lektor i farmaceutisk fysikalisk kemi vid instititionen för farmaci har tilldelats Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska pris 2019
-
Per Arturson tilldelas Rudbecksmedaljen
2018-12-13
Per Artursson, professor i läkemedelsformulering vid institutionen för farmaci, tilldelas
-
Docent Christel Bergström har tilldelats Gattefossés "2018 Award for Excellence in Research & Development with Lipid Excipients"
2018-11-09
Gattefossé North Americas pris för excellens i forskning har tilldelats Docent Christel Bergström. Christel Bergström har fått detta pris för sitt arbete med att modellera och prediktera löslighet hos läkemedel i lipidsystem.